Usah membenci dR Rozmey - tapi bencilah Imran Ismail ~ That Movie Blogger Fella

Monday, November 29, 2010

Usah membenci dR Rozmey - tapi bencilah Imran Ismail

2 Alam
My rating:




For the benefit of my readers who aren't up to date on local entertainment news, here's the skinny on 2 Alam: Datuk Dr. Haji Che Rozmey Che Din is this rich guy who made his millions through a multi-level marketing outfit that hawks Jus Mate 5, a "produk melangsingkan badan". He gets this notion to go into the filmmaking business, produces this movie, and starts making hilariously self-aggrandizing media statements proclaiming that it is literally the greatest local film ever made. He says it'll rake in RM12 million, then revises that to RM20 million, and finally RM40 million (for reference's sake, the top-grossing local film is Adnan Sempit at RM7.6 million and the highest-grossing film ever in Malaysia is Avatar at RM24 million) - then gets into a war of words with the press when they were somewhat skeptical of these prospects. And yes, that's his own mug on the poster up above, which was released after the previous version was outed for plagiarising the poster of a Hollywood film called The Exorcism of Emily Rose.

Thus, with all the signs pointing to a train wreck of a movie, maklumlah ini sebuah keretapi yang hancur sehancur-hancurnya.

At some kampung somewhere, ustaz Haji Ishak (Aaron Aziz) is performing funeral rites for the recently departed, name of Adam and only child of his parents (Rosnah Johari and Sabree Fadzil). Then in the big ibukota, this skanky ho named Amy (Suhaillah Salam) is supposed to be a "penyanyi terkenal" and spends her time canoodling with her boyfriend Juan (Royadi Madada). Haji Ishak is having trouble putting Adam to rest. Amy and Juan are accosted and she gets gang-raped. The funeral party all menggelabah for some reason. Amy gets outed as a transsexual, and Juan leaves her. They try to bury Adam, but "bumi tidak menerimanya" or something. Amy commits suicide, and we finally learn that she is in fact Adam post-sex change. Iye ke??

Sebenarnya saya teringin nak mempertahankan filem ni. dR Rozmey (yes, that's how he likes to write his own name) memang gila bongkak dan bodoh nak cari gaduh dengan media, tapi saya pun kurang percaya dengan integriti wartawan hiburan tempatan. Banyak lagi filem Melayu yang busuk macam taik, tapi ini je diorang hentam bertubi-tubi. Kenapa? Sebab butthurt ada orang cabar kewibawaan anda dalam dunia hiburan tempatan? Juga, saya dah biasa dengan kebusukan dan ketaikan filem tempatan yang tipikal, jadi saya pun sangsi dengar orang kata inilah filem yang paling teruk sekali. Kalau saya bagi 1-½ bintang pun, setanding dengan banyak filem lain yang pernah di-release-kan tahun ni. Tapi bila tonton je filem 2 Alam ni, terpaksa juga memberinya rating saya yang paling rendah. Ini filem yang amat teramat-amat... aku nak cari perkataan dalam BM yang membawa maksud "incompetent". "Tidak cekap" is too much of an understatement.

Dari memula lagi filem ini memenuhi pengambilan harian WTF yang disyorkan. Selama dua minit dia tunjuk beberapa ayat onscreen macam opening text crawl of Star Wars, ataupun filem Jalang (nanti, kejap lagi I get back to this); ayat-ayat ini hanya menimbulkan keinginan untuk menggaru kepala. Menurut sinopsis dalam press release, filem ini mengisahkan jenazah Amy/Adam yang tidak diterima bumi. Ini bukan premis cerita ni, ini klimaks. Lepas 1-½ jam baru kita nampak peristiwa seram ini berlaku, padahal ini kononnya cerita seram. Memang ia bukan, sebab tu saya tak bubuh label "Horror" kat post ni. Ada babak dimana van yang membawa jenazah tiba-tiba pecah tayarnya - tapi kita tak nampak pun tayar pecah. Cuma nampak muka orang terkejut dan berkata "Eh, tayar pecah!" Adegan bumi menolak mayat pun macam hape ntah, takdepape special effects pun. Inike filem yang dilaporkan memakan belanja RM2.5 juta? Crayon yang bajetnya satu perlima daripada ngkau pun lagi elok pembikinannya.

Nak lagi? Boleeeeh. Jalan ceritanya, kejap tunjuk pengebumian, kejap tunjuk hidup Amy yang terlampau. Kononnya flashback, tapi kaitannya tidak disampaikan - kalau tak baca sinopsis dulu, langsung takkan tahu apa kena-mengena satu sama lain. Si Amy ni, kejap kita tengok dia berjoli dan bercumbu dengan pakwe dia, kejap kita tengok dia beromen dengan some random old guy. Ada satu babak Juan melamarnya, the next scene dia kahwin dengan... seorang mamat omputih. Lepas Amy kena rogol, rahsia dia dulu lelaki terdedah... macam mana? Perogol dia buat interbiu dengan Kosmo! ke? And then there's this scene after they've broken up, in which they both mope around the same swimming pool - sometimes in it - but are seemingly unaware of each other's presences. Mungkin adegan inilah yang menjadi penjelasan buat tajuk 2 Alam ni: dua-dua berada dalam tempat yang sama tapi phased out of each other's realities.

Pendek kata (too late!), this movie is shit. Tapi siapa yang memberakkannya? dR Rozmey cuma penerbit; kita lihat siapa penulis skrip, iaitu seorang mamat bernama Imran bin Haji Ismail. Beliau juga telah menjayakan mengeluarkan filem Jalang tahun 2009, which explains a lot. Filem ini penuh dengan pendiriannya yang misogynist dan mencaci kaum wanita, sama macam Jalang. Kena rogol tu dosa ke?? Perempuan yang diperguna, dianiaya and diperkosa, patut masuk neraka?? Amy yang mengubah jantina lebih keji daripada ketiga-tiga perogolnya yang tidak mendapat apa-apa hukuman?? Kau sukaaaa sangat nak tunjuk Amy seksa dan sengsara, sampai dia dah mampus pun kau nak jahanamkan dia lagi?? Who the fuck is this guy?? Ustaz ke imam ke apa, sampai dia mengarang sebuah khutbah yang disampaikan melalui voice-over untuk mengakhiri filem ni?? What a vile, hateful, disgusting little twerp this Imran Ismail must be. Ptui!

Oh, sori. Terlupa I nak bagi amaran untuk bahasa kasar di permulaan rebiu ini. Tapi jujurnya, saya tak naik geram sangat dengan filem ni sepertimana filem-filem 1 bintang yang lain. Sebab saya masih berpendapat bahawa filem ini telah menerima kritikan yang tidak adil. Flashback berulang yang hanya memanjangkan masa? Andartu Terlampau pun ada. Soundtrack yang asyik mengulang lagu yang sama? Lagenda Budak Setan pun ada. Nilai produksi yang menghampakan dan memalukan? Banyak filem tempatan pun ada. Dan dalam setiap rebiu yang saya baca, tak ada satu pun yang mengatakan dosanya yang terbesar, iaitu sifat misoginisnya. Belahlah korang, wartawan hiburan. Kalau David Teo buat event untuk korang bersembang dengan pelakon, beriya-iya kau nak hisap kote dia. Aku tak nak ada apape kena-mengena dengan korang.

Saya ada terfikir nak bagi rating 1-½ bintang, sebab ia ada satu saving grace; Suhaillah Salam ada bakat jugaklah. Walaupun dia hanya menggedik, meraung dan menangis dalam filem ni, namun dia cukup komited dengan lakonannya. Malangnya, saya khuatir namanya dah tercemar habis akibat penglibatannya dalam projek ini, dan kariernya dalam industri filem Malaysia (dia orang Singapura) dah lahir mati. Pendapat saya, nama yang benar-benar patut dicemar ialah Imran Ismail; insyallah, kariernya pun bakal terhempas dan terbakar. Dan bagaimana pula dengan dR Rozmey? Stupid rich guy who made a movie that he claimed will make RM40 million, that turned out to be the biggest joke of the year? Saya rasa, usahlah pertikaikan dia lagi. Alam yang didiaminya memang dah tercerai dari realiti.

NEXT REVIEW: Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1
Expectations: at LAST

7 comments:

fadz said...

hahahaha, lawak. but i still condemn dR. Rozmey, why, u have to understand the power play of Malay-sian films, who has the "upper power" in a project.. it is USUALLY the producer.. the producers are the one who loves creating "shit" and still letting "shit happens".. yeap, susah nak dapat produser yg lepas tgn dan beri kepercayaan sepenuhnya kepada pengarah dan penulis skrip. aku tak kata rozmey "tak beri", tapi kerana memulakannya (dah tahu Imran yg buat Akhirat, kenapa pegi ambik) itu lebih busuk. Ceritanya Rozmey sebenarnya mempunyai cita2 yg lebih besar untuk membikin filem yg lebih baik.. kasihan, beliau hanya perlu dihalakan pada jalan yg betul sebenarnya..

TMBF said...

It seems I was mistaken about the sermon that was delivered via voice-over at the end of the movie. That was the "bacaan talkin", a prayer that's commonly read at Malaysian Muslim funerals. Saya meminta maaf jika ada perasaan yang tersinggung. (Kecuali ngkau, Imran Ismail. Biar perasaan kau singgung sesinggung-singgungnya.)

Ajami Hashim said...

I LIKE!!!

Azuan Zameer said...

Saya benci diri saya sendiri kerana tidak menonton filem ini lantas membiarkan diri saya dipengaruhi oleh penilaian peribadi anda. Hahaha gurau jer...

The Poyo Me said...

I'm surprised you didn't give half a star for this. or at least have a heart attack writing this.

I mean, seriously WHAT THE HELL WAS THE KOLAM RENANG JALAN-JALAN SCENE ALL ABOUT?

IMRAN HAJI ISMAIL said...

salam,gue rasa terpanggil utk komen sikit je dlm lu punye blog nih! Tq & terima kasih dgn ulasan yg agak adil tetapi gue rase pemilihan tajuk yg lu bagi agak mengguris hati gue...heheheheheeh tapi apa-apa pun ianya cukup adil kerana gue penulis skrip 2 ALAM tapi lu jgn lupe yg utk angkat ke layar kita perlu penulis lakon layar & penulis lakon layar filem tersebut adalah pengarahnya! & GUE JUGA salah seorang di antara penerbit yg terlibat dgn filem JALANG yg gue bikin dgn RM 160K n kolek RM 700K lebih. Terbaru sekali lagi gue buat percaturan silap dlm filem DATIN GHAIRAH yg akan menemui penonton Hari Raya puasa nant iInsyaallah...Jalang gue pakai drct baru NAZIR JAMALUDDIN,2 ALAM -Hairie Othman & Ed Zaris..DATIN GHAIRAH SABRIE FADZIL...Orang2 ini semua sebelum ini tak di beri peluang langsung oleh penerbit lain dlm industri filem Malaysia...tetapi dia org adalah kawan2 gue...Kalau kawan tak tolong kawan siapa lg nak tlg kawan bro? nak harapkan lu...? hehehehehe...SATUpelajaran yg gue dapat adalah gue yg macam nak mampos cari duit & filem tak jadi macam yg gue harapkan KERANA SKRIN PLAY mc YG LU CAKAP 'berak'...sekarang gue dah bikin sendiri filem...SKRIP GUE,skrin play gue,arahan gue & duit gue cari...Filennya ABU YA part 11. Gue harap lu akan datang nanti bila gue panggil utk pratontonnya...tak lah bagus sangat tetapi itu filem gue! lu datang & tengok pas tu lu buat tajuk dlm blog lu ikut suka hati mak bapa lu... DO I KNOW U,BRO? TQ-100% ORIGINAL IMRAN ISMAIL

Aku Pembaca Filem said...

Entahlah...no komen. Kepada Imran Ismail..Jalang, 2 Alam...kenapa mesti selitkan babak-babak 18++ ......dan terbaru Datin GHAIRAH...mungkin ini strategi untuk tarik penonton..hmm